News

2013-10-15

”Vilket arbete och så mäktig”

Många fascinerades av ”Bohuslänsk krönika” när den hade premiärvisning i Lysekils stadspark

Kulturveckan sparkade igång under fredagskvällen.
Lördagens avstamp var inte så illa det heller.
Då var det invigning för Ivana Machackovas stenskulptur ”Bohuslänsk krönika”.
– Vilket arbete och så mäktig. Jättekul att den placeras här i Stadsparken, den passar väl in i den här miljön, säger Björn Halleröd från Lysekil.


Kommunalrådet Mats Karlsson (M), konstnären Ivana Machackova, riksdagsmannen Lars-Arne Staxäng (M) och oppositionsrådet Roland Karls­son (FP) framför stenskulpturen ”Bohuslänsk krönika”.

På lördag förmiddag var det många nyfikna själar som tagit sig till Lysekils stadspark. Solen lyste denna härliga höstdag och framför publiken stod ”Bohuslänsk krönika” med ett blått plastskynke över sig. Om några minuter skulle den invigas, stenskulpturen.
Efter härlig livemusik från Metalls orkester, tal av politiker och inte minst konstnärinnan själv, Ivana Machackova, så drog oppositionsrådet Roland Karlsson (FP) och kommunalrådet Mats Karsson (M) bort förhänget kring den sju meter breda stenen.
”Alla detaljer”
Publiken kröp närmare, beskådade och fascinerades.
– Helt fantastiskt. Alla detaljer, det är mycket fräckt, sa både Gun Carlsson och Eva Jansson som var två av uppskattningsvis 80 personer som var på plats.
Konststycket har sedan tidigare varit placerat i Göteborg och Uddevalla. Men från och med i helgen är den placerad i Lysekil på obestämd tid, minst till våren 2014.
Monumentet är tillägnat Bohuslän och dess invånare i ett brett perspektiv, från bronsåldern fram till idag.


Det var många som hade letat sig till Lysekils stadspark under lördagsförmiddagen för att titta till ”Bohuslänsk krönika”.


”Alla detaljer, det är mycket fräckt”, sa både Gun Carlsson och Eva Jansson som var två av uppskattningsvis 80 personer som var på plats. 
Joel Hansson
 0523 - 66 70 88 
joel@lysekilsposten.se
Kopierat ur   svanen.se


Svanenmärkta hyreshus med hållbar stenkonst

Nu har Kungälvsbostäder i Ytterby invigt sitt första Svanenmärkta hyreshus med 28 lägenheter fördelat på två byggnader. På innergården finns ett spännande konstverk som även det har miljöprofil.

Nu är Kungälvsbostäders första Svanenmärkta hyreshus, Skanskas koncepthus Frida, invigt.
Ett Svanenmärkt hus byggs med tuffa miljö- och hälsokrav på byggmaterial och är energieffektiva. Byggtiden var rekordkort, bara 271 dagar. Det är Skanska som är byggherre med sitt typhuskoncept Frida.

När Svanen före byggstart pratade med Bo Genvad, vd på det kommunala bostadsföretaget Kungälvsbostäder, berättade han att det inte blir dyrare att bygga Svanenmärkt.

Har det tillkommit några kostnader?
– Min samlade känsla är att ett Svanenmärkt hus inte kostar mer är produktion på vanligt sätt. Det kommer att bli väldigt spännande att följa kostnaderna under det närmaste året och även höra hyresgästernas åsikter när de bott där ett tag, säger Bo Genvad.


Bo Genvad.
I ett nybyggt hus finns det alltid saker att trimma in och det kan ta ett par månader innan allt fungerar perfekt.

– Det som har tillkommit i kostnader sedan i somras är att vi installerat FTX-ventilation vilket för vår del ökade kostnaden med 1 Mkr. FTX innebär att vi får lägre energiåtgång och livscykelkostnaden blir lägre. Vi får också nöjdare hyresgäster, säger Bo Genvad.

Svanens medarbetare på västkusten Ingvor Svensson var med vid invigningen.


Ingvor Svensson.
– Det är väldigt kul att få ta del av den helhetslösning Kungälvsbostäder har skapat med boendet och som gör det möjligt för deras hyresgäster att lättare välja ett miljöanpassat liv, säger Ingvor Svensson, Miljömärkning Sverige.

Till exempel är det nära till kollektivtrafik för de som pendlar in till Göteborg. Det finns bra möjligheter att källsortera avfall. Fönsterbänkarna består av den lokala råvaran bohusgranit och på innergården skymtar ett konstverk i samma material. Det är skulptören Ivana Machackovas konstverk "Schackbräde" – en skulpturgrupp i bohusgranit och svart diabas som pryder gården. Det är material som har en lång livslängd, är slitstarkt och underhållsfritt.


Ivana Machackova
– Vid tillverkningen används inga kemikalier. Restprodukterna är stenmjöl som återförs till marken som gödsel och skrotsten som man kan använda för ytterligare konstverk. Skrotsten som blir över krossas på stenbrottet till grus och blir på så vis byggmaterial, berättar Ivana Machackova.

Hållbar konst, för hållbart byggande – grattis Kungsälvsbostäder ni har verkligen kopplat ett helhetsgrepp.







Kopierat ur www.smogenbryggan.se

2012-09-27
Ivana Machackovas granitmästerverk Fisken välkomnar nu alla till Hunnebostrand – har huggit Sillen i Lysekil och Bohusläns historia i Uddevalla - hugger kanske också för Smögen och Hållö


Smögen, 2012-09-27: Sen i somras står Fisken på Fiskholmen. Ivana Machackovas mästerverk i granit, en skapelse som utgör blickfång, välkomst och på återseende samtidigt. Fisken i hamninloppet på stenpiren vid sidan av den stora vadbocken ses av alla besökare kommande sjöledes till Hunnebostrand i Sotenäs och Bohuslän.

Så ska det förbli också. Det hoppas samhällsföreningen med ordföranden Kjell Andersson i spetsen jämte styrelsens Göran Lundin, när de tillsammans med konstnären och hamnvärden Mattias Kjellsson beger sig ut till Fiskholmen för att på plats inspektera verket som sattes upp för några veckor sedan efter en kort överfart per båt. 

Området görs än mer känt


Samhällsföreningen hyr nu Fisken på två år av konstnären. Därefter hoppas man ha samlat in tillräckliga medel för att köpa den.
Prissumman är hemlig, men hög, eftersom verket håller en mycket unik standard, hög också internationellt sett.
Fisken är värdig bygden och utgör logisk följd till den internationella skulpturutställningen mittöver Fiskholmen vid Udden, som Pål Svensson och kollegor från KKV-B ordnade under sommaren 2012, i år för andra gången redan med sikte på tredje året 2013.

Djupa kunskaper
Ivana Machackova har med sina verk huggit sig in i Bohusläns konsthistoria. Hon har satt djupa spår och avtryck i landskapet, som 1658 mest ansågs som ett bångstyrigt, härtaget och utfattigt landskap - utan egentligt intresse för de makthavande annat än som bricka i kungarnas krigsspel på kontinenten i den tioåriga Westfaliska fredens efterföljd.
Ivana Machackova fick utmärkelsen Bohuslän tackar på Sotekanalens dag 2008 och har därefter flerfaldigt bevisat att hon fortsätter den inslagna vägen i sina senare konstverk. 
Inte minst med sin Bohusläns historia, inmejslad i flera stora granittavlor placerade utanför Bohusläns museum i Uddevalla – de höggs för övrigt i Hunnebostrand inom Stenhuggarmuseets område.

Historietavlorna är konstnärligt och personligt formade. Ivana Machackova har tack vare sin inlevelse och sina djupa kunskaper i både praktisk stenhantering och den lokala historien lyckats mejsla in lanskapets utveckling på sätt, som får en att jämföra med Mose stentavlor.
Fler beställer stenverk
Konstnären och Bohuslän tackar-pristagaren Ivana Machackova är nu engagerad av flera samhällen och på Sotenäset har hon pågående konstprojekt på såväl Hållö som på Smögenbryggan som i Hunnebostrand. Ivana gjorde även priset som delades ut till 2012 års Hunnebostrand tackar-pristagare vid Sotekanalens dag, Marianne Stensson.
Ivanas unikt goda och nära samverkan med de lokala samhällsföreningarna utvecklas och fördjupas hela tiden. Enligt vad lokaltidningen för fram ska hennes namn haft avgörande betydelse för att ge Smögens nystartade kulturhistoriska förening den tyngd som krävdes för att föreningen få ansvaret för en stor lokal taveldonation i april med verk av Målar-Calle Larsson, Emanuel Ljungqvist, Gustaf Rosengren och Vivi Blom och Anton Meyer - efter tips till anhöriga om föreningen av kommunalrådet Mats Abrahamsson – och inte otroligt får, erfar lokaltidningen, Ivana Machackova uppgiften senare att hänga samlingen så den kommer till sin rätt, eftersom den i akvarellform beskriver Evert Taubes Smögenlandskap.
Dock är föreningen just nu mer intresserad av att komma i kontakt med dem som känner till och vet mer om konstnären Carl Larsson (1905-1986), berättar Leif T Johansson, sekreterare i kulturhistoriska föreningen. En faktabas måste skapas innan det kan bli tal om att hänga samlingen. Oppositionsrådet och tidigare kulturansvariga Britt Wall (S) är inkopplad på saken.
Smögens kulturhistoriska förening med sin ordförande Bertil Abrahamsson och styrelsekollega Leif T Johansson planerar nämligen låta Ivana framställa Evert Taubes ballad om briggen Blue Bird i sten och sätta upp denna vid Lotstrappan på Smögenbryggan.
-En insamling är planerad snart gå igång, avslöjade för en tid sedan Leif T Johansson – tidigare ordförande i Smögens öråd.
Hållöföreningarna planerade också beställa ett verk av Ivana till Hållö, men där har i varje fall Hållö vänner inga pengar, framhåller nyvalde ordföranden Lars Andersson till webbredaktionen.
-Vi har ett fint samarbete med Smögens öråd, intygar Hunnebostrands samhällsförenings Kjell Andersson och Göran Lundin tillägger:
-Ja, och med Då&Nu i Ulebergshamn. 

Enande symbol
Med Fisken på plats i Hunnebostrand i Sotenäs binds dessutom Sotenäs än närmre grannkommunen Lysekil, eftersom stenblocket, som Fisken är skuren ur, står i stan som ett eget konstverk, Sillen: alldeles invid havet med de två kommunernas gemensamma gymnasieskola inom synhåll.
Sillen i Lysekil, Fisken på Fiskholmen i Hunnebostrand: två verk, två pusselbitar, som en enda enande symbol för god samverkan. 
Hunnebostrands samhällsförening anlitar också Ivana Machackova som ljussättningsexpert och bidrar dessutom till, att Ivana får utveckla och fördjupa dessa sina, redan tidigare stora, kunskaper ytterligare, beskriver Göran Lundin.
För det är tanken, att Fisken på Fiskholmen ska få en konstnärligt riktig och permanent belysning, på samma sätt som Vadbocken fått det, berättar Kjell Andersson bland annat.
-Min fascination för stora monoliter tillfredsställs i den bohuslänska graniten, förklarar Ivana Machackova sitt engagemang under många år.

Tar sikte på insamling
-Det finns intresse och vi har fått bra respons för att försöka få ihop summan, säger Kjell Andersson om framtiden för Fisken.
-Vi vill öka attraktionskraften för åretruntboende. Det här passar med Vadbocken, tillägger Kjell på tal om belysningen man ordnat där och hoppas göra också med Fisken.
-När detta är genomfört har vi en vacker infart till Hunnebostrands välkända hamn, säger Kjell Andersson när han åter sitter i Mattias Kjellssons båt på väg åter mot fasta landsidan, pekande: den där sjöboden är den äldsta kvar, 1870 är den byggd.
Inte för inte har Kjell Andersson ingått i den arbetsgrupp som tagit fram den senaste, men inte sista, historieboken om Hunnebostrands samhällen fast titeln bara talar om hamnen – så har den också nyss fått Bohusläns hembygdsförbunds förtjänstutmärkelse. För läsaren inser snart, att hamnen och samhället är lika intimt förknippade med varandra, som Sillen i Lysekil och Fisken i Sotenäs, eller som Ivana Machackova och Bohuslän.

 


Text och foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild
Tel: 0703–368385
Bearbetad artikel ur LYSEKILSPOSTEN
http://www.facebook.com/casper.ljungdahl






Se nyhetsarkivet


Med Fisken på Fiskholmen tar Hunnebostrands samhällsförening sikte på framtiden: Här konstnären Ivana Machackova i båt på väg ut för att inspektera. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07170


Det var en julidag man for ut för att inspektera Fisken på Fiskholmen: Här konstnären Ivana Machackova i båt jämte Göran Lundin och Kjell Andersson. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07164


Mattias Kjellsson tog rodret som hamnvärd. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07165


Med Fisken på Fiskholmen tar Hunnebostrands samhällsföringen sikte på framtiden: Här konstnären Ivana Machackova i båt jämte Göran Lundin och Kjell Andersson. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07182


Med Fisken på Fiskholmen tar Hunnebostrands samhällsföringen sikte på framtiden: Konstnären Ivana Machackova får med sitt verk ännu en position i Bohuslän, där hon redan gjort avtryck och intryck. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07174


Fisken på Fiskholmen i Hunnebostrand i Sotenäs – utskuren ur Lysekils Sillen – eller ska man säga tvärtom? Grannkommunerna har fått varsin del – likadan – och ändå inte. Värt besöka bägge kommunerna sålunda, se där ett argument att användas av turistnäringen! (En språklig sak: På Smögen är sill inte fisk. Här talar man traditionellt om sill, fisk och makrill och avser med fisk torsk och plattfiskar och liknande.) Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o09051m


Fiskande i Bohuslän: Utanför Bohusläns museum i Uddevalla finns Ivana Machackovas magnifika skapelse – stentavlor i granit berättande landskapets historia. Här bara ett utsnitt. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07515


Utanför Bohusläns museum i Uddevalla står likt trenne Moseböcker Ivana Machackovas stentavlor i granit skildrande Bohuslän. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07507


Andra sidan av verken utanför Bohusläns museum i Uddevalla: Likt trenne Moseböcker står Ivana Machackovas stentavlor i granit skildrande Bohuslän. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07503


Ivana Machackova högg plaketten som Marianne Stensson fick till utmärkelsen Hunnebo tackar i juli 2012. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07248


Ilandkomna på Fiskholmen fick konstnären Ivana Machackova möjlighet fotografera sitt verk för sin hemsida och sin blogg. Göran Lundin och Kjell Andersson avvaktar och fotograferar, de också. Liksom hamnvärden Mattias Kjellsson. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07185


Ivana Machackova med två historiska monument som korresponderar fint på Fiskholmen, Fisken och Vadbocken på Fiskholmen. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07197


Ivana Machackova med sitt verk Fisken och Hunnebostrand i bakgrund. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07196


Nu är det bara pengarna vi väntar på. Nu går vi igång med insamlingen: För när detta är genomfört har vi en vacker infart till Hunnebostrands välkända hamn, framhåller Kjell Andersson, tidigare hamnkapten i Hunnebostrand och medförfattare till boken Hunnebostrands hamn eller Hamnboken kort och gott. Här tillsammans med Göran Lundin och Ivana Machackova och Mattias Kjellsson vid Ivanas Fisken på Fiskholmen och med Udden i bakgrunden, plasen för de internationella skulpturutställningarna. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07191


Nu är det bara pengarna vi väntar på. Nu går vi igång med insamlingen: För när detta är genomfört har vi en vacker infart till Hunnebostrands välkända hamn, framhåller Kjell Andersson, tidigare hamnkapten i Hunnebostrand och medförfattare till boken Hunnebostrands hamn eller Hamnboken kort och gott. Foto: Casper Ljungdahl/Ellum bild/ o07200












































Hemsida
Jag arbetar för fullt med min hemsida.
Ni kommer att hitta den på www.ivana.nu

Ny skulptur på gång...
Planerar tillsammans med Smögens
kulturhistoriska förening en offentlig utsmyckning.
Denna kommer att ligga vid Smögenbryggan.
Arbetet kommer att ta ca 2 år.